Religieuze gemeenschappen hechten groot belang aan initiatierituelen.

“Initiatie” is de inwijding die gepaard gaat met bepaalde riten en meestal de overgang van de ene levensfase naar een andere bevestigt.

Christelijke kerken kennen initiaties die o.m. de opname of inwijding in een gemeenschap beoogd. De gekende rituelen of sacramenten zijn het doopsel, eerste communie en vormsel.

  1. Het doopsel is het eerste sacrament dat je kunt ontvangen. Het wordt de deur van de sacramenten genoemd (janua sacramentorum). Door dit sacrament word je christen en lid van de kerkgemeenschap.
  2. Bij de eerste communie worden jonge christenen ingewijd in de eucharistie en ontvangen (voor het eerst) het communiebrood.
  3. Het vormsel verwijst naar het doopsel. Het vormsel is het sacrament van Pinksteren nl. het ontvangen van de heilige geest. Vormen komt van “vromen”, sterk en krachtig maken om deel te nemen aan de zending van Christus. De gevormde zal zich geëngageerd in het leven plaatsen en geloof, hoop en liefde, concrete gestalte geven.

Met de christelijke initiaties kunnen mensen elkaar overal in de wereld erkennen en herkennen, en bijgevolg ook voor elkaar instaan. Het belang van de gemeenschap is hier van tel. Je bent ten volle mens binnen een gemeenschap, het gemeenschappelijk goede voor ogen houdend.

Voor de parochies Borgerhout intra muros beschikken wij over een uitstekende ploeg van catechisten die gemotiveerd en gedreven werken aan de voorbereiding en catechese van het doopsel, eerste communie en vormsel.

Je kunt Linda Huybrechts, Pascale Swiggers of Marc Depoorter contacteren via het parochie- of catechesesecretariaat: zie contacten: Contact | Parochie OLV ter Sneeuw (olv-ts.be)

Inschrijvingen voor eerste communie en vormsel: ga naar Inschrijvingen eerste communie en vormsel | Parochie OLV ter Sneeuw (olv-ts.be)