“Dienen uit liefde…daar word je Blij van”. Dat is het thema van de liturgische vieringen van zondag 20 oktober 2024.

Al meer dan twintig jaar op rij maakt de Welzijnsschakel van Borgerhout een liturgie om samen te vieren dat armoede, vluchten, angst en eenzaamheid niet het laatste woord hebben. Dat er in de klein- en armgemaakte mensen een grote kracht zit, die naar buiten komt door aandacht, nabijheid, emancipatie, solidariteit… Al jaren doen we dat rond 17 oktober, de Werelddag tegen armoede en uitsluiting, de dag waarop de solidariteit wereldwijd wordt gevierd.

Die zondag staat het evangelie rond het dienen in de kijker: “…de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen.” (Marcus 10,45).

Wat betekent dienen in de context van de Welzijnsschakel? Betekent het niet vaak: klein zijn met de kleinen, die te vaak ervaren dat ze aan de kant worden geschoven. Klein zijn met de kleingemaakten. Terneergedrukt door zorgen en alleen gelaten door anderen. Bij hen blijven. Present zijn. Het leven delen. Van senioren, van migranten, van mensen zonder huis of zonder papieren, van mensen die misbruikt zijn in hun leven.

De vrijwilligers van de Welzijnsschakel weten: ‘DIENEN UIT LIEFDE, UIT SOLIDARITEIT DUS, DAAR WORD JE BLIJ VAN…’ Zo groeien mensen aan elkaar, worden groot, blij en krachtig. Dat is hoopvol leven: samen de toekomst tegemoet, ook in Borgerhout!

Josette Tratsaert-Hermans geeft als vrijwilligster bij Welzijnsschakels een getuigenis in de kerkdiensten van 10 uur in H. Familie (Koxplein) en 11.15 uur in Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw (Laar). De collecte gaat naar Welzijnsschakels Borgerhout. Na de kerkdienst van 11.15 uur is er, met een tas koffie of thee, gelegenheid tot ontmoeting en gesprek met vrijwilligers van Welzijnsschakels. (PL)