Een stukje geschiedenis over onze parochie mag niet ontbreken.
We trachten, van de weinige bronnen die er zijn, U toch beetje bij beetje de puzzelstukjes te bezorgen.

 

 

Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw – Sancta Maria ad Nives

Kerkwijdingsfeest 5 augustus

De kerk op het Laar in Borgerhout heeft de naam Onze-Lieve-Vrouw-ter Sneeuw. Op 5 augustus viert de kerkgemeenschap het Kerkwijdingsfeest van de basiliek van Maria de Meerdere waarnaar de kerk aan het Laar is genoemd.

Ook de parochie heeft de titel Onze-Lieve-Vrouw-ter Sneeuw en omvat, sinds 2022 met de fusie van de vier parochies tot één, gans Borgerhout binnen de muren.

Elk jaar op 5 augustus herdenken de gelovigen van Rome en pelgrims het hoogfeest van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw in de Mariabasiliek van Maria de Meerdere. Paus Franciscus heeft een bijzondere band met deze kerk die hij geregeld bezoekt, vooral voor en na zijn apostolische reizen wanneer hij bidt voor de icoon van Maria Salus Populi Romani.

Wonderbaarlijke sneeuwval in augustus van 352

Tijdens de misviering die ochtend in de basiliek vallen er witte bloemblaadjes van het plafond. Dezelfde regen van de ‘sneeuw’ wordt herhaald tijdens de vespers in de late namiddag.

Volgens de overlevering liet de Heilige Maagd Maria sneeuw vallen op de Esquilijn-heuvel te midden van de zinderende hitte van augustus 352. Ondanks de verzengende zomerhitte viel er op 5 augustus sneeuw in een rechthoekig patroon en smolt niet. De toenmalige Paus Liberius besloot om op die heuvel een kerk te laten bouwen, en dit werd de Basiliek van Santa Maria Maggiore, bijgenaamd “ad Nives” (“ter sneeuw”).

De feestdag van Sancta Maria ad Nives wordt jaarlijks op 5 augustus vooral door zeelieden vereerd. De Heilige Maagd zou bij schipbreuken in deze vorm in de wolken zijn verschenen en op wonderbaarlijke wijze schepen hebben gered.

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw is één van de Maria titels, die in de Rooms-Katholieke Kerk worden gegeven aan de Heilige Maria. De basiliek van Maria de Meerdere is de oudste Maria-kerk van de westerse wereld. De eerste steen ervan werd gelegd tijdens het concilie van Efese (431), bij de afkondiging van het goddelijk moederschap van Maria.

Oude kerken worden weleens vanuit toeristisch standpunt bekeken. Reisfolders maken er soms reclame mee. Toch zijn het helemaal geen musea. Het feest van de kerkwijding is geen hulde aan een stenen gebouw. Het is een dankbaar verwijlen bij een levend geloof dat zich over de tijden heen manifesteert in de ontmoetingsruimte tussen God en mens.

Attibution:Fallaner, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Eén parochie voor Borgerhout binnen de muren

Tot voor kort waren er in Borgerhout binnen de muren vier parochies: Sint Jan Evangelist, Sint-Anna, Heilige Familie en Sint Cornelius en Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw.

Sinds 2018 heeft er zich een fusie voltrokken van de vier parochies in Borgerhout intra muros naar één parochie met de naam “Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw”.

Op 17 december 2018 heeft het bisdom Antwerpen beslist om de parochies Sint-Jan Evangelist (Peperbus) en Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw samen te voegen tot één parochie.

Op 10 februari 2022 – heeft de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Bart Somers, het decreet ondertekend dat de samenvoeging bekrachtigt van de drie resterende parochies van Borgerhout “binnen de muren”: Heilige Familie en Sint Cornelius, Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw en Sint-Anna.

De nieuwe parochie heeft de naam gekregen van “Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw” en heeft de kerk op het Laar als parochiekerk. De kerk van de Heilige Familie aan het Koxplein heeft het statuut van “bijkerk”.

Voor kopij van doopbewijzen en andere documenten of informatie kan men terecht op het secretariaat van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw.

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk in Borgerhout

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk is een parochiekerk in basiliekstijl aan het Laar te Borgerhout, gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuw.

De kerk is gebouwd toen de vorige neogotische kerk (1841-1843) naar een ontwerp van Ferdinand Berckmans in de Tweede Wereldoorlog (1944) werd verwoest. Deze neogotische kerk werd gebouwd na de sloop in 1844 van de kapel van “Onze-Lieve-Vrouw van Victorie” of “beenhouwerskapel” uit 1536.

De plannen voor de huidige kerk werden in 1949 opgemaakt door de architecten Joseph Willems en Jozef-Louis Stynen. Het huidige gebouw is een drie-beukige bakstenen basiliek van zeven traveeën met vlakke koorsluiting onder koperen zadeldak met een vierkante toren aan koorzijde in het Noorden. De hoge baksteengevels worden geritmeerd door rondboogvensters, die het gehele gebouw omgeven. Door de ramen valt er een diffuus licht in de ruimte, die gericht is naar het hoofdaltaar, dat onder een baldakijn geplaatst is. Het witgepleisterd interieur en meubilair zijn geïnspireerd op vroegchristelijk basilicaal type.

Georgisch Orthodoxe Gemeenschap Heilige Nino in Borgerhout

Sinds zondag 27 november 2022 heeft de orthodoxe gemeenschap van Georgische Christenen een onderdak in de Sint-Annakerk aan de Goedendagstraat 48, 2140 Borgerhout. Heilige Nino is de naam van de gemeenschap.

De kerk is niet enkel een huis voor de Georgiërs. Het is ook een plaats waar iedereen welkom is die het geloof en cultuur van de gemeenschap wil leren kennen. Een plaats van ontmoeting tussen de Georgische en Belgische cultuur.

Met deze orthodoxe geloofsgemeenschap heeft de kerk van de voormalige katholieke parochie Sint-Anna opnieuw een langdurige religieuze bestemming.

Contact: Telefoon: +32/483472175 – Email: dekanozidaviti@gmail.com

 

 

De volgende twee bijdragen die we van Luc Braet hebben gekregen gaan over de Heilige Familie parochie.

Let op ! De links (gekenmerkt door blauw en onderlijnde tekst)
op deze pagina zullen een nieuw tab-blad openen met het bijhorende document.
 

 

De parochie van de Heilige Familie Borgerhout tijdens de tweede wereldoorlog

De oorsprong devotiekapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op het Koxplein.