Religieuze uitvaart in de parochiekerk

Kruisje Aswoensdag

De religieuze uitvaartliturgie kan plaatsvinden in de twee kerkgemeenschappen van Borgerhout: H. Familie (Koxplein) en Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw (Laar).

De uitvaartondernemer neemt contact met het parochiesecretariaat om dag, uur en plaats van de uitvaartdienst te bespreken. Het secretariaat zal dan één van de beschikbare voorgangers aanspreken. De voorganger bezoekt de nabestaanden voor een condoleance gesprek en tracht al luisterend de betekenis van dit sterven en de context ervan te begrijpen en eventueel religieus te duiden.

De voorganger bespreekt met de familie en of nabestaanden het verloop, de Bijbelse en profane teksten en gebeden, getuigenissen en de passende muziek voor de plechtigheid. De voorkeur gaat naar een “Uitvaartliturgie in een woord- en gebedsdienst”.

De Belgische bisschoppenconferentie heeft per 1 januari 2023 het bedrag van 300 Euro vastgelegd voor de kerkelijke uitvaart.

Welzijnsschakels Borgerhout zondag 20 oktober 2024

“Dienen uit liefde…daar word je Blij van”. Dat is het thema van de liturgische vieringen van zondag 20 oktober 2024. Al meer dan twintig jaar op rij maakt de Welzijnsschakel van Borgerhout een liturgie om samen te vieren dat armoede, vluchten, angst en eenzaamheid...

read more

De devotiekapel – Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

De Lourdeskapel in de kerk van de Heilige Familie aan het Koxplein is open in de voormiddag van maandag tot en met zaterdag voor persoonlijk gebed en devotie. De kapel heeft een aparte ingang en wordt intensief bezocht. Dank aan de vrijwilligers om de kapel regelmatig...

read more

Gebedsintenties bij de kerkdienst

Bij het aanvragen van een intentie, vraag je een speciaal gebed voor een overledene, een zieke, degenen die in moeilijkheden of problemen verkeren of uit dankbaarheid. Vandaar ook de traditie om een gebedsintentie te vragen voor een dierbare tijdens de kerkdienst. De...

read more

Kerk op het Laar open tijdens de vrijdagse markt

Tijdens de vrijdagse markt op het Laar in Borgerhout is de kerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw in de voormiddag (vanaf 9.30 uur) open voor bezoek, gebed en stilte. De Markt is van 8 uur tot 13 uur. Mensen hebben soms nood aan verwerking van verdriet en zorgen. Dan...

read more

Pasen

Het paasfeest is het belangrijkste feest voor de christenen. Het is de herdenking van de verrijzenis van Jezus, de derde dag na zijn dood. Het paasfeest wordt voorafgegaan door de 40 dagentijd waarin christenen bijzonder aandacht schenken aan vasten, bidden en solidariteit. Pasen valt steeds op de eerste volle maan in de lente.

Christenen geloven dat Jezus echt gestorven is aan het kruis en dat God Hem daarna opnieuw en voorgoed levend heeft gemaakt. Dit is de verrijzenis van Jezus. Zij is teken van de trouw van God aan Jezus. Zij bewijst dat het pad van de liefde leidt naar eeuwig leven. Christenen geloven dat ook de mensen uiteindelijk zullen verrijzen en verder leven. Het geloof in de verrijzenis onderscheid de christenen van andere gelovigen.

Het verhaal van Pasen laat zien dat hel en dood niet het laatste woord hebben. Het eindigt met de boodschap dat liefde sterker is dan de dood.

Aswoensdag

Kruisje Aswoensdag

Op deze dag en met het opleggen van as begint de veertigdagentijd of vastenperiode. Aswoensdag is in het rooms-katholicisme de eerste dag van de vastenperiode.

Bij de asoplegging bidt de voorganger “Gedenk, mens, dat je stof bent en tot stof zult wederkeren” (Genesis 3, 19). Het askruisje verwijst immers naar de menselijke vergankelijkheid.

As is hét symbool van boete, vernieuwing, vergankelijkheid en verzoening. Een tijd van intens gebed, betrokkenheid en soberheid.